Hek met bord rookvrij sportpark Mierlo

Mierlose verenigingen slaan handen ineen en realiseren rookvrij sportpark

Hockeyclub Mierlo heeft zich in 2019 al aangesloten bij de Rookvrije Generatie. Het was in feite een logische stap, want daarvoor was de vereniging al begonnen met het aanbieden van fruit in het clubhuis en het plaatsen van een watertappunt naast de hockeyvelden. Het leverde de vereniging onderscheidingen op van Team:Fit, een organisatie die zich inzet voor een gezondere sportomgeving. “We waren dus al gezond bezig en wilden de gezonde uitstraling van de vereniging verder uitbouwen”, vertelt een trotse oud-voorzitter Henry van Wanrooij.

Plaatsgenomen aan de picknicktafels bij het clubhuis en met uitzicht op de hockeyende leden, vertelt de clubman in hart en nieren hoe ze het rookvrij-beleid hebben ingevoerd. “We zijn begonnen met een gedeelte van het sportpark rookvrij te maken. Zo kwamen er zogenoemde blauwe zones in de nabijheid van de dug-outs op het eerste en tweede veld en het terras nabij het clubhuis.” De blauwe zones pakten echter anders uit dan waar het bestuur op gehoopt had. “De rokers staken nét buiten de blauwe zones hun sigaretje op. Dat was natuurlijk niet de bedoeling.”

Vanuit de ledenvergadering kwam vervolgens de vraag of het hele sportpark niet rookvrij gemaakt kon worden. Hockeyclub Mierlo deelt sportpark ’t Oudven namelijk met Lopersgroep Mierlo, Korfbalvereniging Midako en Gilde Sint Catharina en Sint Barbara. Henry en zijn bestuur lieten er geen gras over groeien. “We hebben die vraag voorgelegd aan de drie andere verenigingen. Die hebben er ook even met hun leden over gesproken. Binnen de kortste keren hadden we overeenstemming om het sportpark rookvrij te maken. Iedereen hier was het er over eens dat de jeugd gezonder opgevoed moest worden.”

Vervolgens hebben de verenigingen de handen ineen geslagen samen met Jongeren Op Gezond Gewicht van de gemeente Geldrop-Mierlo en de buurtsportcoaches van Leef! Geldrop-Mierlo, het buurtsportcoach programma van de gemeente. “In samenwerking met onze leden en de andere verenigingen hebben we vervolgens de organisatie op ons genomen om het sportpark door de wethouder rookvrij te laten verklaren.”

Door de borden van de Rookvrije Generatie bij de ingang van het sportpark en op andere plekken van het terrein, is het ook voor uitclubs duidelijk dat de vereniging een rookvrij-beleid heeft. In aanvang lagen er nog veel peuken bij de ingang. “We denken nog aan het plaatsen van een buitenasbak bij de ingang waar de mensen hun sigaretje in kunnen uitdoven”, zegt Henry. Maar de noodzaak hiervoor lijkt langzaam maar zeker te verdwijnen. “Het komt eigenlijk niet voor dat er nog op ons terrein gerookt wordt”, besluit Henry tevreden.