Let op je gewicht

Let op je gewicht

Mierlose Zwarte kers

Goede gezondheid begint aan de binnenkant

#FITOPJOUWMANIER

Gezond eten hoeft niet saai te zijn. Er zijn genoeg creatieve manieren om toch lekker, maar verantwoord te eten. Wij bieden je een aantal tips over hoe jij toch kan genieten, terwijl je op je gewicht let.

Wanneer je vet wil verliezen, focus je je waarschijnlijk op verliezen van gewicht. Wanneer je juist meer spieren wil, zal je waarschijnlijk willen aankomen. Het nummer op de weegschaal zegt daarom niet altijd iets over hoe gezond je bent. Daarom is het belangrijk om te kijken welk voedingspatroon bij jou past.

Tips

  • Eet tot je 80% vol zit.
  • Kies voor volumevoedsel: je kan hier lekker veel van eten, omdat het weinig calorieën bevat, maar wel vult.
  • Houd een eetdagboek bij.
  • Bundel jouw favoriete gezonde recepten tot je persoonlijke receptenboek. Zo heb jij altijd inspiratie voor gerechten.

De BMI (Body Mass Index) wordt over de hele wereld gebruikt om te meten of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. Is je BMI te hoog of te laag, dan loop je meer risico op ziekten(*/**).

* De BMI berekening is geschikt voor mannen en vrouwen vanaf 19 jaar, maar er zijn daarin wel wat uitzonderingen. Ben je heel gespierd, zwanger, geef je borstvoeding, of ben je van Aziatische afkomst, dan heb je een andere lichaamssamenstelling en is de berekening minder geschikt.

** De BMI-grenzen bij ouderen liggen hoger dan bij 19-69 jarigen. Dit heeft te maken met het risico op ziekten. Ouderen hebben namelijk pas bij een BMI-score lager dan 22 of hoger dan 28 een verhoogde risico op ziekten.

Wat is een BMR?

Je BMR (Basal Metabolic Rate) geeft aan hoeveel calorieën je lichaam minimaal nodig heeft op een dag voor de basisfuncties. Denk hierbij aan je ademhaling, je hart te laten kloppen en je stofwisseling aan de gang houden. Wil je afvallen, zorg dan dat je altijd minimaal het aantal calorieën binnen krijgt wat nodig op basis van je BMR.

KLIK HIER OM JE BMI EN BMR UIT TE REKENEN

Samen maken we gezond gewoon

Sinds 2015 is Geldrop-Mierlo één van de Nederlandse JOGG-gemeenten. JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. Het is een lokale en duurzame aanpak die ervoor zorgt dat voldoende bewegen en gezond eten de norm wordt. De gemeente werkt samen met scholen, kinderopvang, sportverenigingen, zorg- en welzijnsorganisaties en bedrijven. In Geldrop-Mierlo is gekozen om te starten in Geldrop-Oost. Het percentage kinderen in de leeftijdsgroep 2-11 jaar met overgewicht in de wijk Geldrop-Oost is 17%, terwijl in heel Geldrop-Mierlo dit 10% is.

Hulp nodig?

Vind je het lastig om je dagelijkse behoeftes te berekenen of je hieraan te houden? Neem dan contact op met een diëtist. Hij of zij kan je hierbij helpen.