Blijf bewegen

Blijf bewegen

Koppel dat fietst in de natuur

GOEDE GEZONDHEID BEGINT AAN DE BINNENKANT

#FITOPJOUWMANIER

Voldoende bewegen is gezond. Je verbeter je conditie, voelt je steeds een beetje fitter, je slaapt beter en staat gemakkelijker op. Je kunt er ook beter door ontspannen. Ook blijft je hart gezond, krijg je sterkere spieren en botten en een mooiere huid. Tot slot kan je op gewicht blijven of afvallen door voldoende te bewegen. Je voelt je er vaak zelfverzekerder door. Daar doen we het voor, toch?

Door voldoende te bewegen ervaar je vaak ook minder stress. Je gaat hierdoor depressies en geestelijke klachten tegen en kan de ontwikkeling van dementie vertragen. Ook wordt het risico op ernstige aandoeningen verkleind, zoals hart- en vaatziekten, beroertes, overgewicht en botontkalking.

Tips

 • LOOP NIET METEEN TE HARD VAN STAPEL.
 • KIES VOOR BEWEGING DIE BIJ JOU PAST.
 • PROBEER JE BEWEGING AF TE WISSELEN; PAK VAKER DE FIETS OF TRAP, LOOP TIJDENS HET BELLEN EN MAAK EEN LUNCHWANDELING.
 • KIES MINSTENS ÉÉN VAST MOMENT PER DAG WAAROP JIJ WILT BEWEGEN.
 • ZOEK EEN BEWEEGMAATJE.
 • APPS ZOALS OMMETJE HELPEN JE GEMOTIVEERD TE BLIJVEN: START MET VRIENDEN EN FAMILIE EEN WANDELCOMPETITIE EN ONTVANG NA ELKE WANDELING EEN NIEUW HERSENWEETJE.
 • DOE EENS MEE MET HET TELEVISIEPROGRAMMA VAN OMROEP MAX NEDERLAND IN BEWEGING OP NPO 1 OM 09:15 UUR.

WANNEER BEWEEG IK GENOEG?

De Nederlandse Gezondheidsraad heeft onderzoek gedaan naar hoeveel beweging kinderen en jongeren, volwassen en ouderen moeten hebben om gezond te blijven. In het onderstaande filmpje kom je hier meer over te weten:

BEWEEGMOGELIJKHEDEN IN GELDROP-MIERLO

Er zijn in Geldrop-Mierlo volop mogelijkheden om er lekker op uit te gaan. Je kunt dit natuurlijk heel intensief doen, maar ook rustig door wandelend en fietsend te genieten van de mooie omgeving. Je kunt alleen of samen met anderen bewegen of sporten bij jou in de wijk. Of je kunt je aansluiten bij een van de vele verenigingen in Geldrop-Mierlo waar kunt bewegen, sporten of op een andere manier samen actief bezig kunt zijn. Ontdek door hieronder door te klikken welke opties bij jouw passen:

MEER OVER FIT EROP UIT
MEER OVER FIT IN JE WIJK
MEER OVER SAMEN ACTIEF BEZIG ZIJN

BEWEGEN MET EEN ZIEKTE OF EEN BEPERKING

 • Heb je een chronische ziekte? Bijvoorbeeld diabetes of reuma? Op Sportzorg vind je sportadvies en oefeningen die passen bij wat je wél kunt!
 • Via Leef! Geldrop-Mierlo vind je tips en voorbeelden over bewegen en sporten voor mensen met een beperking. Meer inspiratie nodig? Kijk dan op Uniek Sporten. 
 • Twijfel je of je met jouw ziekte, beperking of medicijnen kunt bewegen? Vraag het dan aan je huisarts. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

BEWEGEN EN GOEDE VOEDING

Als lukt om vaker, langer of intensief te bewegen gaat je gezondheid er al helemaal op vooruit! Goede voeding kan je helpen om meer te halen jouw beweegmomenten. Enkele tips:

 • Gelletjes, supplementen en (eiwit)poeders zijn niet nodig, omdat je deze voedingsstoffen uit normaal eten kunt halen.
 • Eet tot 2 tot 3 uur voor je gaat bewegen of sporten een goede maaltijd en drink een halve liter water voor je energie en vocht. 
 • Als je gezond eet, dan zijn extra eiwitten niet nodig. 
 • Zorg voor genoeg calorieën en koolhydraten om lang en intensief bewegen beter vol te houden.
 • Voor voldoende calorieën en koolhydraten kan je zorgen door te eten volgens de schijf van vijf.
MEER OVER DE SCHIJF VAN VIJF

BEWEEGADVIES JONGE KINDEREN

Regelmatig bewegen en langdurig stilzitten beperken is belangrijk voor de gezondheid en goede ontwikkeling van jonge kinderen. Bekijk de adviezen voor kinderen jonger dan 4 jaar:

MEER BEWEEGADVIES VOOR JONGE KINDEREN NODIG?

Via de speel- en beweegkaart voor peuters vind je alle beweeglocaties voor 0-4 jarigen in Geldrop en Mierlo. Je kunt namelijk niet jong genoeg beginnen met sporten en bewegen. Bewegen levert namelijk een heleboel pluspunten op, zeker voor jonge kinderen. Download hier de kaart.

Daarnaast heeft JOGG een handige infographic gemaakt om voor de beste beweging te zorgen voor een 0 – 4 jarige. Download hier de infographic.

SAMEN FIETSEN OP DE DUOFIETS?

Zin om er samen lekker op uit te gaan met de duofiets? Leen deze dan gratis! Klik hier voor meer informatie.

BEWEGEN EN SPORTEN IN DE BUITENRUIMTE: QR FIT ROUTES?!

Sporten en bewegen in de buitenruimte is populair! Een nieuwe en makkelijke manier van bewegen zijn QR Fit routes. Dankzij de beweegroutes kom je middels een gratis app in beweging en geniet je van de buitenlucht.

Hoe werkt het?

Door Geldrop en Mierlo staan paaltjes met QR-codes verspreid. Deze codes vormen samen een beweegroute die je terugvindt in de gratis QR-FIT app. Langs deze routes kun je wandelen of hardlopen. Door de codes op de palen te scannen krijg je oefeningen die je op eigen niveau kunt uitvoeren. Met de routes beweeg je gratis in de openbare ruimte wanneer het jou uitkomt. Bekijk Geldrop en Mierlo eens vanaf een andere kant en beweeg lekker in de buitenlucht. De oefeningen wisselen elke 24 uur, dus je zult je nooit vervelen.

Startlocaties

Wil je graag in Geldrop starten? Ga dan naar de Roze Olifant (5661 AJ Geldrop, vlakbij basisschool de Ganzebloem) in Genoenhuis en scan de QR code op het grote groene bord voordat je begint.

Wil je graag in Mierlo starten? Ga dan naar het Calisthenics Park Mierlo (Heer de Heuschweg 60, 5731 MJ Mierlo). Ook hier staat een groot groen bord waarop alle uitleg te vinden is.

Meer informatie