GOEDE GEZONDHEID BEGINT AAN DE BINNENKANT
#FITOPJOUWMANIER
Roken vergroot de kans op verschillende gezondheidsklachten en ziekten. Hoe meer en hoe langer iemand rookt, hoe groter die risico’s. Je merkt al snel dat je conditie veel slechter is als je rookt. Je hebt uiteindelijk ook meer kans op het krijgen van verschillende soorten kanker, hartklachten en andere ziekten. Roken heeft daarbij niet alleen impact op jou, maar ook op jouw omgeving.
Heb je vragen over roken in het algemeen, of wil je meer weten over de effecten en risico’s ervan? Op Rokeninfo vind je meer informatie op basis van cijfers en feiten en kan je jezelf testen over roken en opvoeden.
Tips
- Geef het goede voorbeeld en rook niet in de buurt van kinderen.
- Stop met roken met behulp van apps, zoals de Stopcoach of Quiddy.
- Zoek afleiding wanneer je wil roken. Drink bijvoorbeeld een glas water, eet een stuk fruit of ga een gesprekje aan met iemand. Je bent je zin in een sigaret zo weer vergeten!
- Gebruik nicotine als hulpmiddel door middel van een pleister, zuigtablet, kauwgom of mondspray.
- Bereid je goed voor. Wat ga je bijvoorbeeld in stressvolle situaties doen in plaats van roken, of op feestjes, wanneer je druk krijgt van anderen om te roken?
ROOKVRIJE GENERATIE
We zijn samen op weg naar een rookvrije generatie. Steeds meer plekken worden rookvrij, sigaretten worden op minder plekken verkocht en de verpakkingen worden zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt. Lees op de site van Rookvrij waarom we rookvrij opgroeien vanzelfsprekend willen maken.
ROOK NIET RONDOM JE ZWANGERSCHAP
Roken tijdens je zwangerschap is erg gevaarlijk. Het verhoogt de kans op een miskraam, een aangetaste placenta en een te kleine of te vroeg geboren baby. Ook heeft je kind als jij rookt tijdens de zwangerschap meer risico op aangeboren afwijkingen, astma, overgewicht en latere leerproblemen op school. De Jeugdgezondheidszorg van de GGD kan je helpen te stoppen met roken voor, tijdens en na je zwangerschap. Zij zijn telefonisch te bereiken en te bezoeken in zowel Geldrop als Mierlo. Ook je verloskundige en kraamzorg kun je vragen om jou te helpen met stoppen.
STOPPEN MET ROKEN IN GROEPSVERBAND
Natuurlijk kan de huisarts je tips geven om te stoppen. Maar misschien past het beter bij jou om te stoppen in groepsverband. In de cursussen ‘Rookvrij! Ook jij?’ en ‘Rookvrij en Fitter’ wordt je samen begeleid door een gespecialiseerd groepstrainster stoppen met roken. De cursus vindt plaats bij jou in de buurt in Geldrop-Mierlo, of online en wordt door bijna alle zorgverzekeraars volledig vergoed. Kijk op onze gezondheidskaart of rookvrijook.nl en rookvrijfitter.nl waar en wanneer jij online of fysiek in Geldrop of Mierlo kunt deelnemen aan de cursus.
Wil je liever via een andere weg proberen te stoppen en misschien wat meer anoniem blijven? Op Destopsite kan je gratis meedoen aan een stoppen met roken-cursus.
ROOKSTOPPOLI ANNA ZIEKENHUIS
Als jij het fijn vindt om intensief begeleid te worden bij het stoppen, dan is dit mogelijk bij rook-stop-polikliniek van het Anna Ziekenhuis. Je krijgt hier persoonlijk advies, begeleiding op maat van longartsen en ondersteuning tijdens en na het stoppen met roken.
Als je gemotiveerd bent om te stoppen, dan kan je jouw huisarts of specialist om een verwijzing vragen naar de rook-stop-polikliniek. Je kunt ook zelf contact opnemen. Bijna alle zorgverzekeraars vergoeden deze behandeling, dus de kans dat je extra kosten moet maken is klein.
KEUZEHULP STOPPEN MET ROKEN – PUUR ROOKVRIJ
Er zijn veel manieren om te stoppen met roken. De keuzehulp stoppen met roken – PUUR rookvrij helpt je in 2 stappen om een manier te vinden die bij je past. Dan lukt het stoppen vaak beter.