Financieel
fit zijn

Financieel fit zijn

Spaarvarken

JE KUNT MEER DAN JE DENKT

#EENFITTEPLEK

Als we het hebben over financieel fit fijn, dan denken we al snel aan geldproblemen. Maar geldstress leeft onder alle mensen. Ook mensen die een goedbetaalde baan hebben. Bijvoorbeeld tijdens een verbouwing, bij het plannen van een vakantie of als je niet precies weet hoe je er tijdens je pensioenleeftijd voorstaat. Geldstress staat in de top drie van stressfactoren in het leven.

Hoe kan je de stress van geldzaken beperken? Wat kan je helpen om op een gezonde manier met je geld om te gaan? En wat als dit lastig voor je is en je hierbij hulp kunt gebruiken? Waar kan je dan terecht? Ontdek hier hoe je kunt zorgen dat je ook financieel zo fit mogelijk wordt.

Tips

  • HOUD EEN HUISHOUDBOEKJE BIJ MET JE INKOMSTEN EN UITGAVEN VOOR MEER OVERZICHT.
  • PLAN AUTOMATISCHE INCASSO’S EEN DAG NA DAT JE SALARIS OP JE REKENING STAAT. ZO KOM JE OP EEN LATER MOMENT NIET VOOR VERVELENDE VERASSINGEN TE STAAN.
  • HEB JE ONDERSTEUNING NODIG OM FINANCIEEL FIT TE WORDEN? NEEM DAN CONTACT OP MET DE GEMEENTE: ANNE VAN EERD, OF CHRIS HALI. DIT KAN TELEFONISCH, VIA WHATSAPP OF PER MAIL. ANNE VAN EERD 06-34166740 / a.v.eerd@geldrop-mierlo.nl CHRIS HALI 06-40234611 / c.hali@geldrop-mierlo.nl. OF KOM NAAR HET FINANCIEEL SPREEKUUR.
  • ALS JE EEN LAAG INKOMEN HEBT DAN ZIJN HIERVOOR MEER FINANCIËLE TEGEMOETKOMINGEN DAN JE DENKT. BEREKEN OP WELKE BEDRAGEN JE MOGELIJK RECHT HEBT EN WAAR JE DEZE KUNT AANVRAGEN VIA BEREKENUWRECHT.

GEZONDHEIDSEFFECTEN

Geldstress ontstaat niet alleen door het hebben van schulden. Uit onderzoek blijkt dat 50% van alle Nederlanders wel eens geldstress ervaart, onafhankelijk van het inkomen dat ze hebben. Stress is geen raar gevolg van geldproblemen. Stress en geldproblemen kunnen elkaar zelfs in rap tempo versterken. Je kunt je er onzeker, machteloos of eenzaam door voelen. Probeer daarom zoveel mogelijk te letten op je gezondheid bij geldstress. Zoek naast praktische hulp bijvoorbeeld ook emotionele hulp bij mensen die je vertrouwd. Probeer te beseffen dat je zeker niet de enige bent met geldstress of geldproblemen, hoe zeer je jezelf er ook voor kunt schamen.

JE GELDZAKEN OP ORDE

Iedereen heeft wel eens een rekening die langer blijft liggen of te weinig saldo op de bank. Maar het kan ook voorkomen dat je serieuze betalingsachterstanden of schulden krijgt. Het is fijn wanneer je jouw financiële situatie in de hand kunt houden of weer in de hand kunt krijgen. Wat kan je daarvoor doen?

Begin bij het begin. De technologie van nu maakt het mogelijk om makkelijk en snel inzicht te krijgen in je geldzaken. Zo helpt je bank-app waarschijnlijk al mee door een overzicht te geven waaraan jij je geld uitgeeft. Als je overzicht hebt, kan je een plan maken. Dat hoef je niet alleen te doen.

GRATIS FINANCIËLE HULP MET GELDFIT

Je kunt als inwoner van Geldrop-Mierlo via Geldfit gebruik maken van een test, waardoor je een beter inzicht in jouw financiële situatie krijgt. De uitslag van de test bevat ook een persoonlijk advies.

Geldfit richt zich ook thema’s zoals Aan de slag met je energierekening en Jongeren en geld. Ondernemers uit Geldrop-Mierlo kunnen voor financiële hulp terecht bij Geldfit Zakelijk.

Als je als inwoner of ondernemer liever iemand wilt spreken, dan kan je gratis bellen met Geldfit via nummer 0800-8115. Een medewerker denkt met je mee en verwijst je als dat nodig is door naar passende hulp in de buurt.

HULP BIJ JE FINANCIËN EN ADMINISTRATIE DICHT BIJ HUIS

Voor hulp bij je financiën en administratie dicht bij huis kan je mogelijk terecht bij BudgetMaatje Geldrop-Mierlo. Een BudgetMaatje is een vrijwilliger die is geschoold, gecertificeerd en geregistreerd om jou te kunnen helpen om je financiën en administratie op orde te krijgen. Een BudgetMaatje kan je daarom in vertrouwen nemen. Hij of zij kan je helpen schulden te voorkomen, kan als maatje een steun in de rug zijn als je in de schuldhulpverlening zit en kan je helpen terugval te voorkomen.

De gemeente heeft een financieel spreekuur (open inloop) waar je terecht kunt voor hulp en vragen over je geldzaken. Ook kun je hier terecht voor hulp bij het invullen van formulieren en het aanvragen van diverse regelingen.

BETER UITKOMEN MET EEN LAAG INKOMEN

Tot slot kan het zo zijn dat je een laag inkomen en weinig vermogen hebt. Dan kom je misschien in aanmerking voor een of meer inkomensondersteunende regelingen van de gemeente Geldrop-Mierlo. Al deze regelingen zijn verzameld in de folder beter uitkomen met een laag inkomen.

Zit je nog steeds met vragen? Neem dan contact op met de medewerkers van het Centrum voor Maatschappelijke Deelname. Zij zijn op werkdagen te bereiken via telefoonnummer 040-2893899.

MOEITE MET RONDKOMEN?

Hulp vragen kost niks!
Heb je geldzorgen of moeite met rondkomen?   
Samen komen we er wel uit!

Blijf hiermee niet lopen maar neem contact op met de ons! Kom op de koffie voor een goed gesprek. Wij bieden je graag een luisterend oor, je staat er niet alleen voor! Tijdens een vrijblijvend gesprek kijken we samen naar jouw persoonlijke situatie en bieden we hulp op maat in 3 simpele stappen. Ga hiervoor naar: www.hulpopmaat.nu