Bureau met laptop en andere werkspullen

Tips om stress te verminderen

Stress is niet altijd slecht. Je kan bijvoorbeeld gezonde stress ervaren wanneer je een uitdaging aangaat of iets probeert wat nieuw voor je is. Deze stress is helemaal niet erg. Het zorgt er namelijk voor dat je beter gaat presteren wanneer je bijvoorbeeld een wedstrijd moet voetballen of een presentatie hebt op school of werk. Helaas hebben ook veel mensen last van negatieve stress. Dit kan een flinke aanslag zijn op je lichaam, zowel mentaal als fysiek. Het is daarom goed om dit tegen te gaan en het liefst nog voor te zijn. In de huidige maatschappij zijn we namelijk heel erg gewend om stress te ervaren, waardoor we het zelfs ‘normaal’ vinden om gestresst te zijn. 

Om negatieve stress te verminderen, hebben we een aantal tips verzameld die mogelijk kunnen helpen: 

  • Zoek de bron

Dit lijkt misschien een logische vraag, maar we weten niet altijd waar onze stress vandaan komt. Om stress te verminderen is het belangrijk om eerst goed na te denken over waar onze stress vandaan komt. Heb je het druk op werk, loop je tegen verschillende deadlines aan of heb je een hele drukke sociale kalender? Vind je iets heel eng of moeilijk of is het bij elkaar gewoon allemaal even te veel? 

  • Zet het op papier

Probeer je situatie eens op papier te zetten. Je kan je stress verminderen door het letterlijk van je af te schrijven, waardoor je meer perspectief krijgt. Het kan soms voelen alsof je bepaalde deadlines nooit gaat redden, maar wanneer je een grote taak in kleine stukjes opdeelt krijg je meer overzicht en meer grip. En wanneer je stresst over een bepaalde situatie kan het ook helpen om deze voor je te zien, in plaats van in je hoofd te houden. 

  • Probeer verschillende ontspanningsoefeningen

Of je nu een halfuurtje gaat yogaen, je een aantal ademhalingstechnieken probeert of een rondje gaat wandelen. Iedereen ontspant op zijn eigen manier! Probeer verschillende methodes en oefeningen uit om zo de manier te vinden die helemaal bij jou past. 

  • Zorg goed voor jezelf

Gezond eten en drinken, genoeg bewegen en ontspanning is altijd belangrijk, maar al helemaal wanneer je stress ervaart. Zet dus een extra groot glas water op je bureau, doe boodschappen wanneer je geen honger hebt en plan een lekker filmavondje in.

  • Accepteer de situatie

De factoren die je stress geven kan je vaak niet veranderen. Wanneer dit wel kan, verander ze dan. Het voelt misschien niet goed om een afspraak te verzetten, maar als jij je hierdoor beter gaat voelen, mag je daar voor kiezen. Als je de situatie niet kan veranderen, accepteer dit dan en focus je op datgene waar je wel invloed op hebt. Dit is een van de moeilijkere tips om op te volgen, maar uiteindelijk helpt deze op lange termijn wel meer om stress daadwerkelijk te voorkomen. 

  • Ga monotasken

Betrap jij jezelf erop dat je vaak meerdere dingen tegelijk doet? Hierdoor doe je waarschijnlijk langer over je taken, wat voor extra stress kan zorgen. Je hersenen kunnen namelijk niet verschillende soorten informatie tegelijk verwerken. Hierdoor krijgen je hersenen eigenlijk een soort error, waardoor er helemaal niks meer uitkomt. Om dit op te lossen is het slim om prioriteiten te stellen. Wat moet er bijvoorbeeld eerst af? Focus je eerst op deze taak, voordat je aan de volgende begint. 

  • Kom op adem

Doe even helemaal niets, al is het maar voor twee minuten. Want ja, ook jij moet op adem komen. En al voelt het misschien niet alsof je net een voetbalwedstrijd hebt gespeeld, je lichaam maakt wel een hoop overuren wanneer jij stresst. Het is dus goed om je lichaam rust te geven. Probeer het eens uit met behulp van http://www.donothingfor2minutes.com ! Hier zie je een timer van twee minuten die afloopt. Wanneer je je muis beweegt of iets op je toetsenbord typt, moet je opnieuw beginnen.

Hopelijk kan je met deze tips al vooruit. Meer hulp nodig? Neem dan hier contact met ons op. Dan kijken we samen naar de hulp die het beste bij jouw past.